Home

Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6598 van /home/studie/domains/studiebegeleidingplus.nl/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/studie/domains/studiebegeleidingplus.nl/public_html/includes/common.inc).

 Beter presteren door leren leren

Naar school, huiswerk maken, proefwerken leren, daarnaast sporten, hobby's, vrienden en een bijbaantje. Het leven van scholieren en studenten is druk bezet. Met zo'n volle agenda is het soms moeilijk om de prioriteit bij school te leggen. Dit is best begrijpelijk, maar er moet wel resultaat geboekt worden.

De schooltijd bereidt jongeren namelijk voor op een zelfstandig leven in de maatschappij. Niet alleen op kennisgebied, maar ook wat betreft het leren van vaardigheden en dragen van verantwoordelijkheden. Het is dus wel degelijk van belang om het maximale uit de schooltijd te halen.

Dit lukt vaak niet, omdat leerlingen* nog niet goed weten hoe ze moeten plannen, organiseren en leren. Dit leidt vaak tot een opeenstapeling van de hoeveelheid werk. De motivatie om eraan te beginnen is dan moeilijk te vinden. Alles wat er naast schoolwerk nog moet gebeuren en het grote aanbod van de (sociale) media zorgen er ook voor dat het moeilijk is om geconcentreerd aan het werk te gaan en blijven. Door structuur te bieden en de motivatie en concentratie te vergroten, kan de leerling alles veel beter overzien en echt goed aan de slag.

Ik train de leerling in studiemethoden die bij zijn leerstijl passen. Door samen met de leerling te kijken naar zijn kwaliteiten en deze te benutten bij zijn studie kan hij veel meer plezier beleven aan zijn schooltijd. Aangevuld met extra hulp bij het plannen en organiseren van alle (studie)taken leidt dit vaak tot betere resultaten, zie studieaanpak.

Leerlingen ontwikkelen met deze aanpak hun unieke vaardigheden en kwaliteiten. Hierdoor hebben zij een beter zelfbeeld, zitten beter in hun vel en ontwikkelen zich tot zelfverzekerde personen in de maatschappij.

Op deze site zal, evenals in de communicatie, vaak gesproken worden over de leerling (in mannelijke vorm) of de leerlingen. Dit is erg algemeen, maar volstaat het beste om te schrijven. Hiermee wil ik niet generaliseren. Ik wil juist de specifieke kracht van iedere individuele leerling boven water halen en benutten voor zijn studie.