Het puberbrein

Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/studie/domains/studiebegeleidingplus.nl/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/studie/domains/studiebegeleidingplus.nl/public_html/includes/menu.inc).

De puberteit, een roerige fase, voor zowel de puber zelf als zijn omgeving. In het puberbrein zijn de gebieden die impulsief gedrag veroorzaken en de gebieden die gevolgen op korte termijn overzien wel al goed ontwikkeld, maar de gebieden die controleren en de gevolgen op lange termijn overzien zijn nog volop in ontwikkeling, de frontale cortex. Daarom is het zo belangrijk dat pubers in deze dingen begeleid worden en gestuurd totdat hun hersenen het zelf kunnen. Deze begeleiding vindt plaats thuis en op school. De ervaring leert echter dat het op scholen niet mogelijk is om iedere leerling de begeleiding op maat te geven die hij nodig heeft en dat in de puberteit hulp van thuis niet altijd geaccepteerd wordt en dat leerlingen zich vaak afzetten tegen hun ouders. Dit is een geheel natuurlijk proces. De hersenen maken zich in deze periode namelijk gereed voor de volwassenheid en voortplanting en dit betekent afstand nemen van het thuisfront en oriƫnteren op de wereld om je heen. Maar het kan wel leiden tot moeilijke situaties.